Bugari prave kineski automobil

Bez autora
Jan 09 2012

Kineski proizvođač automobila "Grejt vol motor" otpočeće u februaru montažu automobila u Bugarskoj , u okviru napora te kompanije za ulazak na evropsko tržište. Planirali su da zvanična proizvodnja automobila počne u februaru. Pogon u blizini Loveča otpočeo je probnu proizvodnju sredinom novembra, od kada je montirao prvih 200 eksperimentalnih vozila.Prvobitno je bilo planirano da se u tom pogonu samo sklapaju vozila, ali u toku su pregovori o pokretanju proizvodnje svih delova u Bugarskoj u sledeće dve do tri godine.

Bugari prave kineski automobilKineski proizvođač automobila "Grejt vol motor" otpočeće u februaru montažu automobila u Bugarskoj , u okviru napora te kompanije za ulazak na evropsko tržište.

"Planirali smo da zvanična proizvodnja automobila počne u februaru. Pogon u blizini Loveča otpočeo je probnu proizvodnju sredinom novembra, od kada je montirao prvih 200 eksperimentalnih vozila", izjavio je portparol bugarskog partnera "Liteks motorsa" Kiril Georgijev.

On je kazao da je prvobitno bilo planirano da se u tom pogonu samo sklapaju vozila, ali da su u toku pregovori o pokretanju proizvodnje svih delova u Bugarskoj u sledeće dve do tri godine.

"Liteks motors" i "Grejt vol motor", jedan od vodećih kineskih proizvođača sportskih automobila, potpisali su 2009. sporazum o izgradnji fabrike u selu Bahovica u blizini grada Loveč.

Taj pogon, s planiranim godišnjim kapacitetom od 50.000 vozila, zapošljavaće do 2.000 radnika i proizvoditi modele firme "Grejt vol" - "hover H5 SUV", pikap "stid 5" i gradski automobil "voliks C10" za evropsko tržište. Ti modeli će biti prvi kineski automobili koji su montirani u Evropi.

Do sada je Bugarska imala malo iskustva u sklapanju automobila. Reno i Fijat su krajem 60-ih godina prošlog veka u Bugarskoj montirali neke svoje modele, dok je ruska marka "moskvič" takođe sklapana u toj zemlji tokom perioda komunizma od 1967. do 1988.

Britanski Rover je 1995. takođe pokrenuo montažnu liniju u Varni, ali je prekinuo proizvodnju 1996. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik